Open kaart
bc-sneek-ijlst-logo.png


Maart 2010

 

 

 

♥ ♥ ♥   De voorzitter aan slag

 

Beste bridgers,
 
 
 Het is maart en het bridgeseizoen zit er al weer bijna op.
 
Op 6 april organiseren we weer de paasdrive. Daaraan voorafgaand vindt de voorjaarsvergadering plaats. Op de agenda staan onder andere de volgende punten: wijziging wedstrijdreglement en huishoudelijk  reglement.
Inmiddels zijn ook de voorbereidingen voor de SnitSimmer van 4 september 2010 alweer gestart.

 

♠ Viertallen

 

De viertallen van Sneek hebben zich dit jaar weer van de goede (hun beste?) kant laten zien. De uitslagen van de Sneker viertallen teams zijn:
Tweede in de hoofklasse Sneek1 met captain Luuk Naarding
Derde in 1ste klas Sneek 2 met captain Volkert Deen
Vijfde in de 2de klas Zuid Sneek 3 met captain Foekje Dam
Eerste in de 2de  klas Sneek 4 met captain Jan Posthuma, en dit team feliciteer ik natuurlijk van harte met de promotie naar de eerste klasse!
 

♠ Meesterpunten 
 

De overgang naar het nieuwe systeem van toekennen meesterpunten is soepel verlopen. Met dank aan Jaap Wesselius, die al een aantal jaren de meesterpunten voor onze club verzorgt. En natuurlijk aan onze wedstrijdleiders Dieuwke Deen, Jan Posthuma en Klaas Looper die tijdens de competitiewedstrijden ervoor zorgen dat de invallers ook de meesterpunten krijgen waar ze recht op hebben.
Verder nogmaals het verzoek: wanneer je vooraf weet dat je met een invaller speelt en wie dat is, geef dit door via de mail aan:
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

♣ Ik wens natuurlijk iedereen nog veel bridgeplezier zo aan het eind van de competitie en voor een aantal paren: sterkte met de spanning van promoveren en degraderen.

 

Monique Karst.

   Rondpassen.

Met het schudden van de kaarten, schudt je het lot van het spel. Dat levert soms prachtige spelverdelingen op, maar soms komt het voor dat er op een spel dat voor het eerst gespeeld wordt, rondgepast wordt. De vraag is dan: moet/mag je opnieuw delen? Dieuwke Deen is gevraagd hierover iets te zeggen:
‘Een veel gehoorde opmerking is: ‘ik kom hier om te spelen.’ Maar de spelregels zeggen iets anders: “artikel 22a-1 vermeldt dat wanneer alle vier spelers passen, de handen ongespeeld in de borden worden teruggestoken. Er mag niet opnieuw gegeven worden.”  Het zal niet zo zijn dat er de hele avond op dat spel een rondpas is, omdat dat van je biedsysteem afhangt. Een rondpas kan dus goed of slecht uitpakken. Jammer dat je dan niet kunt spelen, maar het bieden en het wel of niet passen horen ook bij bridge.’
Mag ik daar uit eigen ervaring iets bij opmerken: sommigen spelers passen met 12 punten en een 3-3-3-4-verdeling, andere niet. Sommige spelers openen met 10 punten en een 6-kaart, andere niet. Sommige spelers gebruiken (agressieve) preëmptieve openingen, andere niet. Al die mogelijkheden blijven dus intact, wanneer je bij een eerste rondpas gewoon de regels volgt. Eenmaal geschud, blijft geschud.

Kale heer

Ik zat met een mooie kaart in mijn handen: ♦A VB10 in zessen en een honneur in een andere kleur als binnenkomer. Onze tegenstanders waren in een 3SA-contract beland. Ik mocht uitkomen. Ik dacht, ik heb nog een binnenkomer. Wanneer de ♦H eruit is, dan heb ik nog mooi een aantal ♦-slagen. Ik besluit eens raar doen en kom met ♦A uit. De dummy komt op tafel. Wat ligt er? Een kale ♦H! ‘Ik dacht, dat wordt vast wel een slag,’ zei de dummy wat bedremmeld, ‘daarom heb ik sans geboden.’ Ik maak alle zes ♦-slagen en het contract gaat uiteindelijk 3 down.
Moraal van dit verhaal: met kale heren moet je oppassen!

Suze Dooper (57), cursist bridge voor beginners. Deel 2.

‘Ik wil eerst namens alle cursisten een compliment aan Klaas geven voor zijn inzet en enthousiasme. Hij wilde wel eens sneller dan wij, maar dat gaf niet. Ook de hulp van Siebren was prettig en leerzaam. Even wat rustige toelichting aan de tafel, prettig was dat. Een goed tweetal samen. Over tweetallen gesproken. We hebben in het begin steeds met wisselende partners gespeeld. Van ieder leer je wel wat. De laatste keren speelden we met een vaste partner. Het moet een beetje klikken. Ik heb geluk gehad, want ik doe met mijn partner nog steeds om de bovenste plaats mee! Maar het plezier in het bridgen vind ik nog steeds net zo belangrijk als het resultaat.

De cursus is nu afgelopen. We hopen dat er volgend jaar een vervolg komt.

Boekje 1 is afgehandeld en boekje 2 wacht. Op de dinsdagen spelen we competitie, tegelijk met de andere spelers van de club. We hebben een eigen lijn. Dat duurt nog tot eind maart. We zijn met 16 (soms met wat invallers) en spelen voorgestoken spellen. Zes rondjes van 4 spellen. Dat is ook genoeg. De tijdsduur, een half uur per ronde, was even wennen, maar het gaat. Jammer dat we niet even kunnen nakaarten! Het leermoment ontbreekt en dat mis ik wel. Maar het is een mooie uitdaging: dat wat we op de cursus geleerd hebben, moeten we nu in de praktijk toepassen.
We oefenen nu om de week met een groepje thuis. De club heeft biedingboxen en een doos met
voorgestoken spellen beschikbaar gesteld. Daar zitten ook scorekaartjes in, zodat we na afloop van het spel kunnen zien of we het goed gedaan hebben.
Wat vond ik nu leuk? Van startersbridge naar bieden. Dat gaf een nieuwe dimensie. Bij startersbridge ligt vast wie er gaat spelen, maar nu kon er van alles gebeuren aan tafel. We oefenden eerst met open kaarten en de eigen partner, pas daarna met de tegenstander. Het onthouden van de eerste biedingen, dat gaat nog wel. Bijvoorbeeld: van de vierkaarten bied je de laagste eerst. Maar dan komt het, al die antwoorden. Ik vind het moeilijk om te onthouden wat ieder bod betekent. Ik doe nog veel op mijn intuïtie, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. En dan komen de conventies er nog bij: stayman en transfers.
Op de computer thuis leer ik misschien nog wel het meest. Een demo van jack, een cd met ‘Beter Bridge’ van de bieb, startersbridge en internet. Ik ben heel erg van stap voor stap iets leren. Iedere dag zet ik een paar stappen. Dat komt dus wel goed.’
 

 Maak kennis met....  Annie Harkema.

 

‘Ik werd 50, de kinderen waren de deur uit en ik dacht: nu moet het gebeuren. Dingen doen die ik al heel lang gewild had: bridgen, motorrijden, skiën, tennis. Met de motor heb ik heerlijke tochten gemaakt. En het bridgen? We kregen les in de Gouden Leeuw (Oude Koemarkt) van Johan Repko en Frank Bierens. Mijn man vond het maar niks. Maar ik ga door, zei ik. Betty Tienstra werd mijn partner en dat is ze al 25 jaar!
Ik vond het leuk, toen het wat moeilijker werd. Die uitdaging, de hersens eens flink aan het werk zetten. Conventies, ingewikkelde spelletjes. Daar krijg je inzicht en kaartgevoel van. Ik hield altijd al van een uitdaging. Ik heb 20 jaar gewerkt als coupeuse bij Eringa mode. Werken, dat deed toen nog bijna geen enkele vrouw. Ik vind dat je moet doen wat je wilt, zodat je niet achteraf tegen jezelf hoeft te zeggen: had ik dat maar gedaan.
Partners heb ik nooit hoeven zoeken, ze vroegen mij. Ik werd gevraagd om in te vallen. Sylvia Knol zei tegen mij: dan speel je met mij. Ik speel nu alweer 15 jaar samen met Sylvia! En al 10 jaar met Heidi van der Laan in Langweer, 2 jaar met Lieske van der Leest in Joure. Iedere keer denk ik: wat heb ik toch een plezier in het bridge. Ik win ook vaak een prijs. Ik weet niet hoe dat komt, geluk? Misschien speelt mijn wedstrijdmentaliteit ook mee. Gezelligheid is heel belangrijk, maar ik probeer wel te winnen! Dat houdt me scherp. Gelukkig kan ik ook goed tegen mijn verlies.
Ik speel veel, ik ben van verschillende clubs lid. Bij bridgeclub Sneek zijn ze soms wel streng. Toch speel ik daar graag, want ik leer er veel. Maar mijn tip is: kaart op een vriendelijke toon iets aan of roep op een rustige toon de arbiter, zodat het niet als een beschuldiging overkomt!
Ik speel op maandagavond, dinsdagmiddag, woensdag- en vrijdagavond. Op sommige avonden om de week hoor. En dan val ik soms ook nog in! Iedere dag zit ik ook even achter de computer: BBO voor de lol (kun je gratis downloaden) of Stepbridge. Dat laatste doe ik ook om mijn niveau te testen. Ik vind het ook leuk om toeschouwer te zijn als ik eens een keer geen zin heb om zelf te spelen. Ik ontmoet bridgepartners van over de hele wereld. Ik heb een hele lijst van uitdrukkingen in vreemde talen, zo weet ik makkelijk welke term ik moet gebruiken. 
 
Met het ouder worden gaat mijn geheugen wel wat achteruit, bijvoorbeeld verjaardagen, die vergeet ik wel eens. Maar wat ik graag wil onthouden, dat vergeet ik niet. Met bridgen lukt het dus heel goed. Het is net als autorijden, kaartgevoel verdwijnt niet.
En ik speel ook nog veel tennis.’


Angeline Kerver.
 

Copyright © 2016. Bridgeclub Sneek-IJlst. Designed by Klaas Looper.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm- 

Inloggen

Te Leen

Bridgekoffer

Ideaal voor Thuisbridge

In de koffer zitten 24 spellen
met een scorekaart voor 10 x gespeeld

Op te halen na afspaak
Bij Boukje Velzen
0515-415433